Destinasi cinta yang ku cari...Sebenarnya terlalu hampir...Hanya kabur kerana dosa di dalam hati...

kenapa kamu marah saya?


1. saya tegur pasal solat
  • dah solat ke belum?
  • kenapa x solat?
  • dah pukul berapa ni?
  • tahu x,nak masuk waktu isyak dah ni?
  • tahu x apa hukum x solat?
  • tahu x, x guna pose kalu x solat?
  • kenapa pose kalu x solat?
  • kenapa solat sunat kamu buat walhal wajib awak tinggalkan?
  • bla...bla..bla...?
2. saya tegur pasal aurat
  • keluar macam ni aje?
  • dengan baju sendat,seluar pendek,ketat?
  • kenapa x pakai tudung?
  • kenapa panas pula?
  • kat neraka nanti x panas ke?
  • bla..bla...bla...?
3. saya tegur pasal akhlak
  • kenapa cakap dengan orang tua macam tu?
  • kan kurang ajar namanya tu?
  • kenapa x de rasa hormat?
  • kamu tau ke tidak ni?
  • bla...bla...bla...?
situasi sebegini selalu berlaku dikalangan ahli keluarga kita. dan hanya ahli keluarga kita sajalah yg kita boleh tanya dan tegur. nak marah ke, nak mengamuk ke, x kisahlah. keluarga tetap keluarga. akhirnya mereka akan marah. marah lama ke, sekejap ke, tetap akan marah juga.

cara marah? pelbagai. hentak barang, hempas pintu, kena tengking balik, x balik rumah, menyampah tengok muka kita dan maki hamun kita. kita? angin jugaklah...mula keluar dalil2, hadis, ntah betul ntah tidak, main hentam jer. hehehe...

kadanng2 kita marah sgt2. kita marah, dia pon marah. adoi...bila nak abis? x pelah, nak marah, marahlah. tapi jgn sampai putus sedara, jgn sampai menyakiti fizikal. kena cool, kena sabar. jgn marah lama2. marah pun kena berhemah.

ustazah adik saya pernah kata, jagalah solat,aurat dan akhlak...
kita jgn pernah jemu nak nasihat lagi...dan lagi...kerana ia juga untuk diri sendiri yg lalai sentiasa. 
kamu nak marah? marahlah...x pe...lama2, kamu akan sedar juga..

8 comments:

Muslimah Optimis said...

suka entry ni :-)

ya dengan menjaga semua tu menunjukkan kesetiaan kita kepada Allah swt..

Ary said...

tq...:)

pengemis Cinta~ said...

salam ziarah.;)

nice sharing. imej luaran melambangkan ketaatan kita kepada Allah dan rasul, imej dalaman melambangkan ketakwaan dalam diri;)may Allah bless,ameen..^^

Ary said...

alhamdulillah...

Zul Fattah said...

nice entry.. betul ..saya stuju

http://zulfattah.blogspot.com/

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

nak sedarkan org yg terkhilaf bukan mudah..kena bersabar dan sedarkan mereka dgn cara penuh hemah..

:) jom jadi kwn baik hehe

Ary said...

terima kasih atas sokongan, jom!

Anonymous said...

mengapa tidak:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

naK CakaP sKITT jeR...

* assalamualaikum...

*saya nak bagitahu, yg saya menulis kengkadang ikut atie, kengkadang suke atie.
*namun,saya minta maaf jika ada yg terasa or tersinggung...tapi usahlah tersinggung... sume entri peribadi kebykkan pasal kisah saye jerk...huhuhu...
*kengkadang tulisan saya sgt berhati2...coz ada yang saya copy n paste.
*sape nak copy n paste silalah...x marah pon...tapi..x de pape pon yang menarik kecuali yg di copy n paste...
*kalu rajin tu, tinggalkan lah komen atau jejak SMTI..x paksa eh..
*background belog nih sentiasa berubah2 ikut keadaan dan kerajinan...jgn marah eee....
*akhir kata...salam Nur Kasih dari saya...:)