Destinasi cinta yang ku cari...Sebenarnya terlalu hampir...Hanya kabur kerana dosa di dalam hati...

Jangan Mungkir Janji

hand in hand Pictures, Images and Photos
saya suka bait2 puisi ini...

Syair Mungkir Janji
Tuan berjanji berpegang tangan,
Mengaku bersama menyingsing lengan,
Tidak peduli tegah dan jangan,
Umpama sungai tiada berhalangan.
Tetapi akhirnya apalah sudah,
Beberapa lama tangan menadah,
Rupanya tuan meluahkan ludah,
Umpama biawak bercabang lidah.
Tidakkah ingat tuan berkata,
Mahu bersama hina dan leta,
Daripada hidup berputih mata,
Biarlah tulang tercampak ke kota.
Tidak kusangka tuan tak ingat,
Umpama lebah membuang sengat,
Bila terasa api yang hangat,
Lekas benar tuan merengat.
Kalau begitu aku berpesan,
Riwayat kita hapuskan kesan,
Supaya tidak berhati bosan,
Hilang segala resah dan resan.
Puisi Melayu Klasik,1991.
Oscar Book International.
jgnlah kita mungkir janji sbb ia pasti akan menyakitkan hati org yang kita sayang.kalau tak nak tepati janji, tolong jgn berjanji. jika kita tak tepati apa yang kita janji kita akan dikatakan berbohong,munafik dan mcm2 lagi... jujurlah wahai teman. tak susah pun nak jujur, jadilah diri sendiri. tak susah pun nak jadik diri sendiri, ikhlaskan hati tu, macamana nak ikhlaskan hati? tetapkan iman didada,caranya? solatlah lima waktu,mengaji dan berzikir....


*utk diri sendiri jgk....


4 comments:

sI tEDI said...

Ucapkanlah InsyaAllah menggantikan perkataan janji itu :)

areQue said...

mungkir janji tu tanda munafiq kan...
smg kita smua brhati2 smsa brjnji..jgn lupe..wlopun ia nmpk remeh, kesannya sgt besar

Ary said...

sI tEDI--> betul!!
areQue pun betul gak!

Anonymous said...

Saya baru mulai blog , informasi yang Anda berikan di situs web ini telah sangat membantu saya . Terima kasih untuk semua waktu Anda u0026 bekerja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

naK CakaP sKITT jeR...

* assalamualaikum...

*saya nak bagitahu, yg saya menulis kengkadang ikut atie, kengkadang suke atie.
*namun,saya minta maaf jika ada yg terasa or tersinggung...tapi usahlah tersinggung... sume entri peribadi kebykkan pasal kisah saye jerk...huhuhu...
*kengkadang tulisan saya sgt berhati2...coz ada yang saya copy n paste.
*sape nak copy n paste silalah...x marah pon...tapi..x de pape pon yang menarik kecuali yg di copy n paste...
*kalu rajin tu, tinggalkan lah komen atau jejak SMTI..x paksa eh..
*background belog nih sentiasa berubah2 ikut keadaan dan kerajinan...jgn marah eee....
*akhir kata...salam Nur Kasih dari saya...:)